Jesper Theilgaard

 
Jesper_Theilgaard.jpg

Jesper Theilgaard er bedst kendt som meteorolog på TV Avisen og DR Vejret, men derudover er han også kendt som en dygtig foredragsholder og forfatter.

Alle foredrag tager udgangspunkt i vejret, hvad enten det handler om den globale opvarmning, skagensmalere, digte eller musik.

COP21 – kan vi bruge resultatet til noget.

I december 2015 fik FN forhandlet en global klimaaftale på plads. Det er velkendt, at selve aftalen ikke er fyldestgørende nok til at redde klimaet, men hvad indeholder aftalen, og er det muligt at forbedre den, så resultatet bliver bedre.
Jesper var i Paris alle 14 dage under konferencen og fulgte forhandlingerne tæt.

Den globale opvarmning
Konsekvenser og muligheder

Det må efterhånden være gået op for alle, at vejret – og klimaet – er under forandring. Sommerregnen er i disse år voldsommere end vi før har set.  Vi har naturligvis haft våde somre før og også med lige så mange mm, men måden regnen er faldet på har ændret sig.
Værst var skybruddet i København den 2. juli 2011, men antallet af skybrud har vi ikke set i samme omfang. Billedet af en øget intensitet i vejret ses rigtig mange andre steder i verden – både kraftigere nedbør og mere ekstrem tørke.

Konsekvenserne af forandringerne – i Danmark og i hele verden – er enorme for det går ud over landbruget, vandforsyningen, bygninger, oceanernes liv osv. Derfor er de økonomiske omkostninger gigantiske.
Men hvad er baggrunden og hvad gør vi?

Det vil Jesper Theilgaard meget gerne diskutere både i firmaer, på skoler og i foreninger!

Vejret i kunsten
Det er titlen på en helt ny bog af Jesper Theilgaard – ligesom det er titlen på et foredrag, hvor de berømte guldaldermalere sættes under lup. For var det nu korrekt, det de malede set ud fra en streng faglig meteorologisk synsvinkel – eller var det mere kunstnerisk frihed?

Forstod Eckersberg for eksempel at regnbuen her bestemte farverækkefølger og havde skagensmalerne smurt lidt for tykt på, når det gælder uvejr? Kan man i øvrigt ud fra et maleri bestemme vejrtype og vindretning? Disse spørgsmål blandt mange andre kommer Jesper Theilgaard ind på i sit andreledes kunstforedrag.

Sideløbende kombineres malerierne med digte, som for de flestes vedkommende er kendt fra højskolesangbogen. For også her er vejret ofte omdrejningspunkt og i reglen på den gode måde!

Selv om digtene i denne sammenhæng helst skal læses kan aftenen sagtens festliggøres med fællessang.


Vejret og musikken
Jesper Theilgaard har i flere år samarbejdet med tre professionelle musikere ved en række vejrkoncerter. Her sættes musikken, digtene og digterne ind i en meteorologisk historisk sammenhæng hvori også indgår vurderinger af de gamle vejrvarsler, som Jesper Theilgaard også har skrevet en meget populær bog om.

Hvis en decideret korkoncert er blandt ønskerne kan det også lade sig gøre, da Jesper Theilgaard også har samarbejde med forskellige kor – bl.a.  Lille Muko og Tritonus

Koncerten krydres med en række anekdoter fra Jesper Theilgaards professionelle liv som meteorolog.