Henrik Tuxen

 
Henrik Tuxen.jpg

Henrik Tuxen, som ses i midten her ovenfor i prominent selskab med bandet Foo Fighters, er journalist, redaktør, forfatter, musiker og bordtennisspiller

I 1984 mødte Tuxen amerikaneren Johnny Sangster i København, og i de næste 13 år forsøgte de med Jonathan Stibbard i bandet Sharing Patrol at erobre verden med lige dele melodisk og larmende trio-rock. Det lykkedes kun delvis, men kimen til et langt og begivenhedsrigt liv i musikken var lagt.
Siden 1996 har Tuxen arbejdet som (forlags) redaktør, redaktionschef, journalist og forfatter. Det er blevet til tæt på 100 forsider for Gaffa, to bøger om Pearl Jam på dansk, spansk og engelsk, en biografi om Kashmir og om ’12 milepæle i dansk rock’, m.m. Siden 2013 har Tuxen stået på scenen omkring 100 gang med egne foredrag og som moderator på Artist Talks (Gaffa Library Session) på biblioteker, kulturhuse og festivaler.

Tuxen startede som journalist på Wild Magazine. Senere som spydspids på Gaffa, som fast reporter på BT, plus det løse, inkl. en række aktuelle radio-programmer/podcasts på P6 Beat. Tuxen er ved at lægge sidste hånd på en bog om Kurt Cobain og fænomenet punk rock

Tuxens diskografi som musiker
Sharing Patrol 1984-1997
Dogfood 1995-1997
Chosen Few 1998-2001

Som forfatter:
Kashmir: Fra Nirvana til Rocket Brothers (2004
I Pearl Jams fodspor (2005)
12 Milepæle i Dansk Rock (2006)
Tras la huella de Pearl Jam (2015, spansk)
Pearl Jam: The more you need – The less you get (dk 2016, engelsk, 2018)

Foredrag & Talks ( sidstnævnte kan skræddersyes efter ønske).

Led Zeppelin -70’ernes giganter
September 2018 er det 50 år siden, at Led Zeppelin debuterede i Gladsaxe under navnet The New Yardbirds. Det næstbedst sælgende band efter The Beatles i musikhistorien, og et band hvis indflydelse og betydning i musikhistorien nærmest ikke kan overvurderes.
Tuxen møder første gang Robert Plant og Jimmy Page til et solointerview i London i 1997, og i 2013/2014 møder Tuxen Jimmy Page bl.a. til to solointerview og udvalgte præsentationer af remastererede udgivelser i hhv. London og Paris.
Tuxen vil særligt lægge vægt på de personlige møder og supplerer med en række personlige interviews fra samtidige stjerner som Rolling Stone, The Who og Black Sabbath samt de utallige disciple i form af Pearl Jam, Foo Fighters og Queens of the Stone Age.

Myten, mennesket og musikeren kurt cobain grunge-ikonet der ikke vil dø
Navnet Nirvana og Kurt Cobain, har været omdrejningspunkt i en række interviews, og fra Seattle kender Tuxen en række folk, der kendte Cobain lang tid før det hele eksploderede.
En gammel ven delte øvelokale og byttede guitarer med Kurt, en anden var den første producer, der gav den ukendte og fattige knægte en chance tilbage i 80erne. En tredje veninde var blandt de centrale skikkelser, da Nirvana kom til lillebitte og nystartede Sub Pop, og var med hele vejen fra øvelokalet til toppen af hitlisterne og samtidig på tætteste hold oplevede Kurt Cobains kreative og kommercielle gennemslagskraft og succes i takt med de personlige dæmoner voksede. Samtidigt et livtag med konceptet ‘Punk Rock’, som stil, genre, men også æstetik og ideologi

Milepæle i dansk rock – fra 1967 til i dag gaffas kulturkanon

Tuxen stiller skarpt på nogle af de allerstørste værker i nyere dansk populærmusikhistorie, der har fortalt deres historier personligt til Tuxen flere gange.
Glæd dig til en fejring og hyldest af dansk musikhistorie, fra nok den journalist, der kender den fra tætteste hold og evner at formidle medrivende, entusiastisk og sammenhængende.

Classic rock – de personlige møder stamfædre og disciple

I en tid hvor nyere rockmusik har ualmindeligt svært ved at fornye sig og finde toneangivende fodfæste blandt det unge publikum, vokser de klassiske ikoner i styrke – både hos dem, der selv var unge i sin tid, og hos de efterfølgende generationer.
I dette foredrag vil Tuxen primært gå bag om musikken, ind i maskinrummet og fortælle om menneskene bag myterne. Dette illustreret ved et hav af interviews med, rockmusikkens mest centrale skikkelser fra det hele eksploderede, og hos de mange der har forvaltet og videre fortolket arvesølvet.

Kvindelige musikstjerner historier fortalt til en mand. hyldest og inspiration

Både før, under og efter #metoo-bølgen, har den skæve kønsfordeling, ikke mindst blandt komponister og som optrædende på landets festivaler været et tilbagevendende tema og kritikpunkt.
Tuxen har været så heldig at få en række unikke, danske og udenlandske kvindelige stjerner i tale. Og de har på hver sin vis måde, har indviet ham i deres kreativitet, passion og personlige historier.
Samtalerne er mange og tæller de største popstjerner, de mere alternative, de store pionéer, de langtidsholdbare, og dem der tegner musikbilledet i dag. Alt fra provokerende punk til effektiv r’n’b.

Chris cornell (1964-2017)

Det var et regulært chok langt ud over musikkredse da nyheden om Chris Cornells død, angiveligt for egen hånd, tikkede ind på nyhedsredaktioner verden over den 18. maj 2017. Kun timer efter, at Chris var gået af scenen, med sit primære band gennem årene, Soundgarden, i Motown-hovedstaden, Detroit, Michigan.
Chris’ ekstremt kraftfulde og intense vokal spændte over hele fire oktaver, og han evnede både at brøle helt igennem til sjælen, over tonstunge guitar-figurer, til med en stille, farlig inderlighed nærmest at messe afdæmpede passager og ballader.
Foredraget vil gå tæt på Chris Cornells musik og historie, baseret på 25 års kendskab som fan, mere end 10 koncerter i alt med hhv Cornell solo, Soundgarden og Audioslave, og fem interviews, det første i Seattle i 1999, det sidste i København 2016.

Pearl Jam the more you need the less you get

”Vi har aldrig ønsket, at der skulle skrives en officiel biografi, hvor vi udtaler os, og sådan har vi det stadig. Men vælger du at skrive om dine egne oplevelser og vurderinger på baggrund af alt, hvad vi har oplevet sammen, vil jeg meget gerne bidrage med det, jeg kan. Dette ville jeg syntes var meget interessant at læse og en vigtig historie at fortælle” – Stone Gossard (Guitarist ) Pearl Jam.
Bogen og foredraget vil for første gang bringe os tæt på den tragiske dødsulykke på Roskilde Festival d. 30. juni 2000, hvor ni unge omkommer under bandets koncert – og på, hvordan musikken kan samle og på magisk vis forene folk. Musikken er den helende kraft.
Bogen er en personlig og helt unik beretning om mere end 20 års venskab med det legendarisk og fortsat aktuelle rockband Pearl Jam. Det vil dette foredrag også være.